Resepi Ikan Siakap Stim Limau |
Resepi Ikan Siakap Stim Limau
Bahan hiris:
– 1 batang serai
– 1 inci halia
– 3 tangkai cili padi hijau & merah*
– lada benggala (tambahan)*
– 1 tangkai daun ketumbar (gunakan juga tangkainya)*
– 5 helai daun purut
Bahan lain:
– 6 biji tomato ceri*
– 5 biji asam boi (rendam dulu dengan air panas untuk hilangkan warna putihnya)
Bahan bertanda * disimpan sedikit untuk hiasan tabur.
Resepi menarik : RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI
Cara memasak:
- Anda perlu satukan semua bahan yang telah siap dihiris itu tadi ke dalam mangkuk seperti yang ditunjukkan di dalam gambar. Kemudian masukkan sos ikan sehingga menutupi kesemua bahan tadi.
- Walau bagaimanapun, terpulang kepada anda untuk mengurangkan atau melebihkan kadar sos ikan, ini kerana masing-masing punya citarasa. Jika sedikit, mungkin rasanya tidak seperti disangkakan.
- Seterusnya masukkan dua sudu besar bawang putih yang telah siap digoreng rangup untuk mendapatkan kelainan rasa pada masakan ini. Saya goreng dengan menggunakan minyak jagung.
- Perahkan limau nipis sebiji ke dalam mangkuk itu tadi. Limau kasturi juga boleh digunakan untuk mendapatkan rasa masam.
- Untuk mereka yang ingin diet, tambahkan 1/2 sudu besar gula merah. Nak guna gula putih pun boleh, terpulang kepada anda untuk menentukannya.
- Masukkan 1/2 gelas air kosong dan tak perlu masukkan garam kerana sos ikan itu tadi telah pun masin. Kemudian kacaukan kesemuanya sehingga rata dan sekata.
- Panaskan pengukus sehingga airnya mendidih. Kemudian sediakan ikan siakap yang telah siap disiang. Cara belah ikan terpulang kepada kehendak dan cara masing-masing.
- Letak ikan siakap itu ke dalam kertas aluminium foil seperti di dalam gambar dan tuangkan sos tadi ke atas badan ikan.
- Tutupkan ikan dengan kertas aluminium foil supaya dapat mengelakkan wap air yang menitik dari tudung pengukus ke dalam ikan. Kukus sehingga 10 atau ke 15 minit.
- Setelah ikan masak, saya alihkan ikan ke dalam pinggan. Anda perlu berhati-hati untuk elakkan ikan menjadi hancur sewaktu mengangkat atau mengalihkan ikan ke dalam pinggan.
- Taburkan dengan semua bahan hiasan yang dihiris tadi. Juga sedikit bawang putih goreng untuk menaikkan warna.
- Maka siaplah sudah resepi masakan ikan siakap stim limau ala Thai yang sangat digemari ramai ini. Sebenarnya cara masak ikan siakap ini secara stim ini berbeza-beza mengikut kreativiti masing-masing selain bahan-bahannya juga diubah-ubah.
- Selain limau nipis ada juga yang menggantikan dengan limau kasturi, lemon dan juga melebihkan bahan seperti halia yang terbukti terkenal dengan khasiat yang dimilikinya.
Resepi oleh : Puan Afy Al Habibi
"Selamat siang Bos 😃
ReplyDeleteMohon maaf mengganggu bos ,
apa kabar nih bos kami dari Agen365
buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
ayuk... daftar, main dan menangkan
Silahkan di add contact kami ya bos :)
Line : agen365
WA : +85587781483
Wechat : agen365
terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"