RESEPI HOT!

Tuesday, January 7, 2020

RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI

RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA
RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA

Bahan-bahan:
- Ikan siakap (lumur garam, kunyit dan tepung jagung)

Bahan Tumis
-1biji bawang besar @ Holland (hiris dadu)
-3 ulas bawang putih (cincang halus)
-1inci halia (ketuk)
-setengah batang serai (hiris halus)

Bahan Sos
- 2 senduk kecil cili kering kisar
- 3 sudu sos cili thai
- 3 sudu sos cili
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos ikan
-1 sudu sos tiram

Bahan Tambahan
- Lobak merah (potong dadu)
- Nenas (potong dadu)
- 1biji tomato (potong dadu)
- 5-10 biji cili padi (potong halus)
- 1 biji cili merah besar (potong halus@dadu)
- Sedikit air (untuk kuah)
- 1 kiub pati ayam
-secukup rasa Maggie
-daun ketumbar (hiris halus)
-daun limau purut (hiris halus & buang tulang)
-daun salad

Cara-cara
1.Goreng ikan sehingga garing, ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan semua jenis sos, masak sehingga mendidih.
4. Tambah sedikit air, masukkan pula kiub pati ayam dan secukop rasa Maggie. Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur, nenas yang dipotong dadu tadi.
5. Taburkan daun limau purut dan daun ketumbar, siap.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes