Resepi Ikan Siakap Kukus Asam Boi |
- 1 ekor ikan siakap
- 2 senduk stok sup
- 3 ulas bawang putih – diketuk
- 1 tangkai cili merah
- 6 tangkai cili padi
- 3 biji asam boi
- 2 sudu makan sos ikan
- 5 cm halia-dihiris nipis
- 1 biji limau nipis diperah juasnya
- garam secukup rasa
RESEPI MENARIK : RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI
Cara Memasak:
1. Kukus ikan selama 10 minit, ketepikan seketika.
2. Sediakan periuk, masukkan stok sup serta sos ikan.
3. Masukkan bawang putih serta cili merah, cili padi dan halia. Biarkan mendidih untuk seketika.
4. Setelah mendidih, masukkan air perahan jus limau dan asam boi, kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Curahkan kesemua bahan tadi diatas ikan. Hiaskan dengan tomato dan daun ketumbar. Hidangkan.
Post a Comment