RESEPI HOT!

Tuesday, November 26, 2019

Resepi Tomyam Thai Sedap

Resepi Tomyam Thai Sedap
Resepi Tomyam Thai Sedap

Bahan – bahan Resepi Tomyam Thai :

Bahan – bahan utama:
  • Pes tomyam (saya guna brand MAE PRANOM)
  • Lengkuas
  • Serai
  • Daun limau purut
  • Bawang putih
  • Bawang holland
  • Seafood (ikut citarasa)
  • Santan cair
  • Susu pekat manis (2-3 sudu besar) 
  • Sos ikan thai
  • Cili padi

Bahan – bahan sampingan:
  • Bunga kobis
  • Cendawan
  • Tomato
  • Daun ketumbar
  • Jus limau nipis

Cara – cara memasak tomyam:
  1. Masukkan pes tomyam, lengkuas, serai, daun limau purut, bawang putih, cili padi & bawang holland ke dalam santan cair. Masak sehingga mendidih (kacau sentiasa untuk mengelakkan santan pecah.)
  2. Masukkan seafood dan perasakan dengan sos ikan thai dan susu pekat manis. Sesuaikan masin dan manis mengikut citarasa masing – masing.
  3. Akhir sekali, masukkan bunga kobis dan cendawan kemudian biarkan ianya masak seketika menggunakan api besar (pastikan sayur – sayur tidak terlalu masak. Anda juga boleh tambahkan lobak, celery dan lain – lain mengikut citarasa.)
  4. Padamkan api dan masukkan tomato. Masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar sebelum dihidang.

Siap!

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes