Resepi Tomyam Thai Sedap |
Bahan – bahan Resepi Tomyam Thai :
Bahan – bahan utama:
- Pes tomyam (saya guna brand MAE PRANOM)
- Lengkuas
- Serai
- Daun limau purut
- Bawang putih
- Bawang holland
- Seafood (ikut citarasa)
- Santan cair
- Susu pekat manis (2-3 sudu besar)
- Sos ikan thai
- Cili padi
Bahan – bahan sampingan:
- Bunga kobis
- Cendawan
- Tomato
- Daun ketumbar
- Jus limau nipis
Cara – cara memasak tomyam:
- Masukkan pes tomyam, lengkuas, serai, daun limau purut, bawang putih, cili padi & bawang holland ke dalam santan cair. Masak sehingga mendidih (kacau sentiasa untuk mengelakkan santan pecah.)
- Masukkan seafood dan perasakan dengan sos ikan thai dan susu pekat manis. Sesuaikan masin dan manis mengikut citarasa masing – masing.
- Akhir sekali, masukkan bunga kobis dan cendawan kemudian biarkan ianya masak seketika menggunakan api besar (pastikan sayur – sayur tidak terlalu masak. Anda juga boleh tambahkan lobak, celery dan lain – lain mengikut citarasa.)
- Padamkan api dan masukkan tomato. Masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar sebelum dihidang.
Siap!
Post a Comment