Resepi Kerabu Perut |
Bahan A:
- 500 gram perut lembu
- Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
- lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
- bawang merah besar(bawang India) 1 labu
Bahan B:
- bawang merah besar 1 labu di mayang
- cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
- kelapa parut untuk dibuat kerisik
- 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
- asam limau nipis/limau kasturi
- garam
- gula
- santan RM1
- Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus-halus
Cara-cara Resepi Kerabu Perut :
- Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan .
- Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
- Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik - guna yg ready made je...
- Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
- Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!
Post a Comment