RESEPI HOT!

Monday, November 25, 2019

Resepi Ikan Singgang Terengganu

IKAN tongkol singgang adalah sajian popular di Terengganu. Ia enak dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

Bagi penggemar budu, anda pasti menjilat jari apabila menikmatinya bersama-sama dengan sajian ini.

Resepi Ikan Singgang Terengganu
Resepi Ikan Singgang Terengganu

Bahan-bahan Resepi Ikan Singgang Terengganu:
  • 5 potong ikan tongkol
  • 1/4 inci lengkuas - dihiris nipis
  • 1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 1 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 3 keping asam gelugor
  • 3 biji cili padi - diketuk
  • 5 biji bendi
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
  2. Apabila air telah mendidih,masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit,serbuk kunyit dan lengkuas dalam periuk.
  3. Kemudian,masukkan pula ikan tongkol, asam gelugor, cili padi dan bendi.
  4. Masukkan garam dan gula secukupnya.
  5. Siap untuk dihidang.

Share this:

1 comment :

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes