IKAN tongkol singgang adalah sajian popular di Terengganu. Ia enak dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
Bagi penggemar budu, anda pasti menjilat jari apabila menikmatinya bersama-sama dengan sajian ini.
Resepi Ikan Singgang Terengganu |
Bahan-bahan Resepi Ikan Singgang Terengganu:
- 5 potong ikan tongkol
- 1/4 inci lengkuas - dihiris nipis
- 1 inci kunyit hidup - dihiris nipis
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 ulas bawang merah - dihiris nipis
- 1 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 3 keping asam gelugor
- 3 biji cili padi - diketuk
- 5 biji bendi
- Garam dan gula secukupnya
- Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
- Apabila air telah mendidih,masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit,serbuk kunyit dan lengkuas dalam periuk.
- Kemudian,masukkan pula ikan tongkol, asam gelugor, cili padi dan bendi.
- Masukkan garam dan gula secukupnya.
- Siap untuk dihidang.
Nk try lahh buat singgang
ReplyDelete