RESEPI HOT!

Saturday, September 8, 2018

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak





BAHAN-BAHAN Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak :

  • seekor ikan patin. 
  • segenggam cili padi (kalau tak suka pedas berasap, kurangkan) 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 4 sudu besar tempoyak 
  • 1 bunga kantan -dibelah 4 
  • Segengam daun kesum 
  • 1 asam keping 
  • Garam 

1.Tumbuk cili padi dan kunyit. Masukkan air secukupnya dan masak bersama tempoyak, cili padi dan kunyit yang ditumbuk tadi.
2. Masukkan bunga kantan.
3.Bila mendidih pekat, baru masuk ikan. Jangan lama sangat sebab ikan lembut.
4. Masukkan daun kesum.
5. tunggu lama sedikit, baru masukkan asam keping dan garam secukup rasa.

Nota:
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab daripada menggunakan air asam jawa/asam limau.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes