Resepi Ayam Karamel |
Bahan-Bahan: ( dlm 10-14 ketul ayam)
- 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
- 2 sudu besar minyak
- 5sudu besar gula putih
- masak 3 ulas bawang putih – diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
- 1 sudu besar halia dicincang
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu besar sos cili 1/4 cawan (60ml) madu
- 1 sudu besar sos tiram (ini rahsianya)
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskan gula sampai perang, bila gula sudah perang letak ayam, gaul sebati ayam, nti ayam jdi warna perang juga dan garing sikit. Angkat ayam tadi.
- Masukkan tumis bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
- Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali.
- Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua ayam tadi sekali lagi dan masak hingga browned pekat pula (bersalut dengan sos).
- Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan risau. Sos itu tadi akan kering dan menjadi karamel pada ayam tadi. Siap! Boleh makan dengan nasi atau ratah pun boleh!
Post a Comment