Resepi Pengat Pisang Bersagu |
Bahan- Bahan
- 3 biji pisang tanduk
- 1/2 cawan sagu biji- cuci dan rendamkan dlm 3 minit
- Air secukupnya utk merebus pisang dan sagu
- Bahan Kuah
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 3 sudu besar gula merah +1/2 cwn air, gaul rata dan tapiskan
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan- di simpulkan
Cara-Cara
- Buangkan kulit pisang dan hiris serong. Rebus pisang tanduk sehingga separuh masak.Bila dah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus lama sngt ya, nnti tak cantik pisangnya.
- Sementara tu, dlm periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu yg telah di rendamkan tadi. Masak hingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan dulu.
- Di dalam periuk yg lain, satukan air dan santan pekat, masukkan sekali air gula merah yg sudah di tapis tadi dan gula pasir. Masak hingga hampir mendidih.
- Masukkan pisang tadi, sagu dan daun pandan.gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
Post a Comment