RESEPI HOT!

Sunday, June 30, 2024

Resepi Nasi Kandar, Lengkap Dengan Kari Kicap & Ayam Goreng


Resepi Nasi Kandar, Lengkap Dengan Kari Kicap & Ayam Goreng

Cara Buat Nasi Kandaq

Bahan-bahan:
  • Beras
  • Daun Pandan
  • Serbuk Kunyit
  • Rempah 3 sekawan
  • Pewarna kuning
  • Mentega



Cara membuat:

  1. Basuh beras dan ketepikan.
  2. Tumis daun pandan, 3sekawan dan serbuk kunyit menggunakan butter. Masukkan garam dan sedikit gula.
  3. Jika ada pewarna kuning, boleh letak sedikit untuk naikkan warna.
  4. Kemudian masukkan beras. Masak sebentar di atas dapur.
  5. Kemudian pindahkan ke dalam rice cooker. Masak macam biasa.

Cara Buat Ayam Goreng

  • Tepung serbaguna Pak Lah/Bestari
  • Sedikit tepung beras
  • Serbuk Cili Kering
  • Serbuk Kari Daging
  • Sedikit Garam

Adun dengan air bahan bancuhan di atas sampai kelikatan yang kita nak, dan boleh salut ayam menyeluruh, then goreng ayam smpai masak.



Kuah Kari Kicap
  • Bawang Besar hiris
  • Bawang Putih hiris
  • Rempah 3 sekawan
  • Ketumbar /Jintan Manis (tumbuk sikit)
  • Sos cili – 3 sudu

  1. Tumis semua sampai garing dan naik bau. Kemudian bubuh serbuk cili kering, serbuk kari daging.
  2. Kemudian masukkan kentang, tomato, terung dan air. Biarkan sampai mengelegak.
  3. Kemudian masukkan kicap manis (sampai jadi warna kehitaman yang kita nak).
  4. Masukkan juga, gula, garam, sos cili. Sesuaikan rasa sampai dapat rasa manis-manis kicap dan pedas kari tu. Dan pada pendapat saya, kuah untuk Nasi Kandaq kelikatannya janganlah terlalu pekat atau terlalu cair.

Lauk lain
  • Bendi – dicelur sehingga separa layu
  • Telur Masin – direbus sempurna
 
Siap dah Nasi Kandaq

Selamat mencuba!

perkongsian Nur Hidayah.

Share this:

Post a Comment

 
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes