RESEPI HOT!

Thursday, January 5, 2023

RESEPI NASI AYAM PENYET CRISPY

RESEPI NASI AYAM PENYET CRISPY

RESEPI NASI AYAM PENYET CRISPY
RESEPI NASI AYAM PENYET CRISPY

BAHAN UNTUK AYAM:
  • 1 ekor ayam – dipotong, dibersihkan dan direbus hingga empuk. Masa rebus, masukkan kiub pati ayam ke dalam air rebusan. Air rebusan ayam jdisimpan untuk dijadikan sup.
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu makan serbuk lada putih
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • Sedikit air untuk mengisar
  • 1 sudu teh garam
  • Minyak untuk mengoreng

BAHAN SANGAI TANPA MINYAK:
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
3 sudu besar ketumbar

BAHAN SAMPINGAN LAIN:
  • Tauhu
  • Tempe
CARA MEMASAK:
  1. Satukan bahan sangai, serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih dan garam. Tambah sedikit air kemudian kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan kisar pada ayam yang telah direbus. Perapkan selama 2-3 jam sebelum dimasak. Lagi enak jika diperap semalaman.
  3. Gaul tempe dan tauhu bersama lebihan bahan perapan ayam. Goreng hingga garing. Ketepikan.
  4. Baki bahan perapan ayam dan tempe yang selebihnya jangan dibuang. Gaulkan pula bersama telur dan tepung beras. Tambah sedikit garam jika kurang masin. Kacau rata.
  5. Celupkan ayam perap tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga garing.Angkat dan toskan minyaknya.
  6. Renjiskan baki adunan tepung mengoreng ayam ke dalam minyak dan goreng untuk dapatkan keriuk-keriuk yang rangup.
BAHAN SUP AYAM:
  • Baki air rebusan ayam
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 batang serai | dititik
  • 1 inci halia – dihiris
  • Daun sup dan daun bawang – dihiris
  • Bawang goreng
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan air rebusan ayam diatas dapur dan tambahkan serai, halia serta sup bunjut. Biar hingga mendidih.
  2. Perasakan sup dengan garam kemudian taburkan daun sup serta daun bawang.
  3. Bila nak dihidangkan, tabur bawang goreng jika suka.
RESEPI NASI AYAM PENYET CRISPY

BAHAN SAMBAL PENYET
  • 10 tangkai cili padi
  • 10 tangkai cili merah
  • 10 biji bawang merah | belah 4
  • 3 ulas bawang putih | hiris
  • 5 biji tomato | belah 4
  • 5cm belacan bakar
  • 2 sudu makan ikan bilis
  • 3 sudu makan gula merah
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Limau nipis atau limau kasturi

CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan minyak yang sama,gorengkan pula cili merah, cili padi, bawang merah dan tomato hingga layu.
  3. Tunggu bahan-bahan goreng tadi sejuk sedikit kemudian masukkan ke dalam pengisar kering. Tambah ikan bilis serta belacan. Kisar halus.
  4. Panaskan semula baki minyak menggoreng tadi dan tumis bahan kisar hingga
  5. Perasakan dengan gula merah dan garam secukup rasa.
  6. Perah limau kasturi jika suka.
  7. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas, ayam goreng serta sup.

Kredit resipi & foto: Zira Tag

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes