RESEPI HOT!

Wednesday, December 22, 2021

Resepi Ayam Kam Heong

Resepi Ayam Kam Heong
Resepi Ayam Kam Heong

BAHAN A:
  • 1/2 ekor ayam (paha & isi dada) – cuci bersih & toskan
  • Garam
  • Serbuk kunyit 
  • Minyak masak secukupnya
BAHAN B:
  • 6 ulas bawang merah kecil @ 1 biji bawang merah besar – hiris halus 
  • 5 ulas bawang putih – ketuk / cincang kasar
  • 1 sudu makan serbuk kari
  • Cili padi secukupnya
  • Sedikit udang kering – jika suka ( empunya resipi tak letak)
  • Sedikit halia – ditumbuk lumat
  • Daun kari
  • Sos tiram
  • Kicap manis 
  • Sedikit garam dan gula
CARA MEMASAK:
1. Buang tulang ayam bahagian paha, hiris isinya jadi ketulan kecil.
2. Perap ayam bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
4. Untuk menyediakan sos, ambil 3-4 sudu makan minyak gorengan ayam dan masukkan dalam kuali.
5. Tumis bawang merah, bawang putih, cili padi, daun kari, halia dan udang kering sampai naik bau dan sedikit keperangan.
6. Masukkan serbuk kari dan sedikit sahaja air. Kacau sebati.
7. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis. Nak tambah kicap pekat pun boleh.
8. Jika suka, boleh tambahkan 1 sudu makan sos cili. Kacau sebati. Kalau sos kering sangat, tambah 2-3 sudu makan air.
9. Seterusnya masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata.
10. Rasa sos. Jika kurang rasa baru tambahkan garam dan sedikit gula.
11. Kacau sekata sehingga ayam cukup masak dan sempurna rasa masin, manis dan pedas.
12. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes