Bahan Resepi Ayam Geprek Mudah yang diperlukan adalah:
Bahan perap ayam
1. Bersihkan ayam dan gabungkan dengan bahan perapan.
2. Perapkan ayam selama 15 minit.
3. Sediakan bahan salutan ayam seperti telur dan tepung.
4. Apabila ayam sudah selesai diperap, celupkan ayam ke dalam telur terlebih dahulu.
5. Seterusnya, salutkan ayam dengan tepung.
6. Dalam kuali, panaskan minyak untuk menggoreng.
7. Masukkan ayam dan gorengkan sehingga menjadi perang keemasan. Angkat dan toskan.
8. Seterusnya, gorengkan semua bahan sambal seperti cili padi, bawang merah, bawang putih dan tomato sehingga naik aroma. Angkat dan toskan.
9. Tumbuk kasar bahan-bahan sambal yang digorengkan dan tambahkan garam dan gula.
10. Letakkan sambal tadi di atas ayam goreng.
Sumber resepi: Nurul Hawa Nadila Seri
Bahan perap ayam
- 4 bahagian paha ayam
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu jus limau
- Tepung (jenama Bestari)
- 2/3 biji telur
- 15 hingga 20 biji cili padi merah
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji tomato
- Garam dan gula secukup rasa
1. Bersihkan ayam dan gabungkan dengan bahan perapan.
2. Perapkan ayam selama 15 minit.
3. Sediakan bahan salutan ayam seperti telur dan tepung.
4. Apabila ayam sudah selesai diperap, celupkan ayam ke dalam telur terlebih dahulu.
5. Seterusnya, salutkan ayam dengan tepung.
6. Dalam kuali, panaskan minyak untuk menggoreng.
7. Masukkan ayam dan gorengkan sehingga menjadi perang keemasan. Angkat dan toskan.
8. Seterusnya, gorengkan semua bahan sambal seperti cili padi, bawang merah, bawang putih dan tomato sehingga naik aroma. Angkat dan toskan.
9. Tumbuk kasar bahan-bahan sambal yang digorengkan dan tambahkan garam dan gula.
10. Letakkan sambal tadi di atas ayam goreng.
Sumber resepi: Nurul Hawa Nadila Seri
Post a Comment