Bahan-bahan Resepi Ikan Pari Bakar:
- 3 ekor ikan pari sedang (dipotong dua dan dicuci bersih)
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 10 batang cili kering (dibuang biji dan direbus)
- 3 batang cili besar
- 4 batang cili padi
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
- Asam keping
- Daun limau purut (dimayang halus)
- Daun kunyit (dimayang halus & dibuang urat tengah)
- Daun pisang
- Kerajang aluminium
- Kisar bawang besar, bawang putih, cili kering, cili besar, dan cili padi.
- Ambil kuali bersih, masukkan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga garing.
- Masukkan asam keping, garam, gula, serbuk perasa.
- Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
- Ambil kerajang aluminium dan lapikkan daun pisang.
- Ambil sambal dan letak sikit atas daun pisang.
- Letakkan ikan dan letak lagi sambal. Balutkan.
- Bakar sehingga ikan masak (boleh guna oven atau pemanggang ajaib).
- Sedia untuk dihidang.
Post a Comment