Bahan-bahan Resepi Yee Mee Sizzling:
- 3 gulung Yee Mee
- 5 ulas bawang putih - dicincang halus
- ½ inci halia - dicincang halus
- Isi Ayam - dipotong dadu/kecil
- 6 kuntum cendawan shitake kering - direndam hingga lembut dan dipotong 4
- 4 biji cili kering - dipotong-potong
- 4 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan kicap cair
- 3 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 1 sudu teh minyak bijan
- 2 sudu makan tepung jagung/kentang + secawan air
- Minyak secukupnya
- 4 cawan air
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga naik wangi.
- Seterusnya, masukkan ayam, digoreng seketika sehingga ayamnya masak dan empuk.
- Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).
- Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
- Masukkan cendawan. Biarkan 2 - 3 minit.
- Tuangkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.
- Masukkan minyak bijan, gaul rata. Tutup api.
- Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah.
- Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan hidangkan.
Post a Comment