Bahan-bahan Resepi Kek Keju Lotus Biscoff:
Bahan crust:
Bahan crust:
- 125 g biskut Lotus (dihancurkan)
- 45 g unsalted butter (dicairkan)
- 250 g krim keju
- 150 g krim putar tenusu
- 25 g gula kastor
- 1 sudu besar Biscoff spread
- Satukan mentega yang dicairkan dan biskut yang dihancurkan. Kacau sebati.
- Letakkan di dalam loyang bersaiz 6 inci. Rata dan padatkan. Sejukkan di dalam peti ais.
- Sementara tu, keluarkan krim keju selama 15 minit supaya ianya lembut sedikit.
- Kemudian, pukul krim keju hingga teksturnya berkrim. Masukkan Biscoff spread tadi.
- Pukul krim putar bersama gula kastor sehingga adunan menjadi bertanduk / stiff peak. Jangan pukul terlalu lama.
- Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan lagi di dalam peti ais.
- Cairkan Biscoff spread dan biar sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, tuang ke dalam loyang, dan sejukkan selama 3-4 jam.
- Apabila betul-betul sejuk, boleh keluarkan dari loyang. Sedia untuk dihidang.
Post a Comment