RESEPI HOT!

Wednesday, February 10, 2021

Resepi Puding Gula Hangus

Resepi Puding Gula Hangus
Resepi Puding Gula Hangus

Bahan-Bahan Resepi Puding Gula Hangus:
  • 1 Tin Susu Cair 390 g
  • 200 ml Air
  • 60 g Gula Pasir
  • 1 Sdk Vanilla essence
  • 1/8 Sdk Garam bukit
  • 4 Biji Telur
👉 Caramel
  • 80 g Gula Pasir
  • 45 ml Air
Cara-Cara:
  1. Panaskan gula pasir hingga mencair dan berwarna Caramel, Tuangkan air,kacau hingga sebati dan mendidih. Tuangkan Caramel Kedalam remekin. Ketepikan
  2. Rebus Susu cair dan air,tak perlu mendidih,asal suam saja. Pukul perlahan telur Gula Kaster, garam dan vanilla essence, hingga tercampur rata.
  3. Tuangkan Susu, kacau perlahan dan tapis.
  4. Tuangkan kedalam remekin, Letakan remekin di atas bekas tahan panas, tuangkan air panas, dan bakar selama 45 Minit. Dengan suhu 150 darjah Celcius.(bakar dengan kaedah Water bath)
  5. Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam /semalaman, sebelum di hidangkan.
Credit : @Jeehan_ Kitchen

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes