Bahan-bahan Resepi Mee Kari Bonda
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil2)
 - 2 bungkus mee(dicelur)
 - 15 ekor udang
 - 2 kiub ayam
 - Garam dan gula
 - 4 liter air
 - Minyak masak
 - keping Asam
 
Bahan kisar
- 4 biji bawang besar
 - 4 ulas bawang putih
 - 2 inci halia
 
- 4 sekawan(kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga)
 - 2 batang serai diketuk
 - Daun kari 4 tangkai
 - 8 sudu besar serbuk kari ikan/ayam
 
Bahan hiasan
- 5 biji telur (direbus)
 - Sawi (potong n celur)
 - Tauge (potong dan celur)
 - Fishcake/fishball
 - Tauhu kering
 - Lada besar merah
 - Daun sup dan bwang
 - Bawang goreng
 
- Tumiskan bahan kisar dan bahan tumis sehingga naik bau. Masuk serbuk kari ikan/daging. Masukkan ayam. Masukkan juga air sedikit.biarkan sampai ayam empuk.
 - Masukkan fish cake, fish ball,kiub ayam, udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.
 - 'Siap. Boleh dihidangkan. Selamat mencuba
 

Post a Comment