RESEPI HOT!

Thursday, January 28, 2021

Resepi Kuih Ketayap

Resepi Kuih Ketayap
Resepi Kuih Ketayap

Bahan-bahan Resepi Kuih Ketayap

Inti:
  • 1/2 biji kelapa parut (ambik yang putih je)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sdk sirap ros
  • 1 helai daun pandan (simpulkan)
  • 1 sudu makan tepung gandum
Kulit:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air (blend dengan daun pandan dan tapis)
  • Secubit garam
Nota: air boleh juga diganti dengan santan. Ikut selera masing²

Langkah penyediaan
  1. Untuk inti, masukkan air, gula, daun pandan & sirap ros kedalam kuali. Masak hingga gula larut.
  2. Kemudian masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering airnya. Masukkan 1 sudu makan tepung gandum. Kacau sebati.
  3. Siap. Ketepikan.
  4. Untuk kulit, campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.
  5. Panaskan kuali, sapu dengan sedikit minyak. Masukkan 1 senduk adunan dan lenggangkan ke kiri dan kanan supaya membulat dan nipis.
  6. Apabila permukaan dah kering, angkat dan letak inti ditengah kuih, lipat kiri kanan dan gulung dengan kemas.
  7. Sedia untuk dinikmati.
Credit - Azizah Mansor COOKPAD

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes