RESEPI HOT!

Thursday, April 16, 2020

Resepi Salad Daging Thai

Resepi Salad Daging Thai
Resepi Salad Daging Thai
Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A
  • 300 g daging (Jenis steak)
  • Sedikit suun (Direndam sehingga lembut)
  • 2 biji tomato (Dihiris kasar)
  • 1 biji limau nipis (Diambil jusnya)
  • 3 sudu makan sos cili thai
  • 1 pokok daun ketumbar (Dicencang)
  • ½ sudu teh lada hitam
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris halus)
  • ¼ biji kubis manis 
  • 2 batang serai 
  • 4 helai daun limau purut 
  • 3 biji bawang merah 
  • 3 biji cili api merah

Cara menyediakan dan memasak:
  1. Daging dihiris nipis dan kecil. Lumurkan daging dengan sedikit garam, lada hitam dan minyak bijan. 
  2. Panaskan kuali non-stick dan masakkan daging anggaran 7-8 minit sambil sentiasa terbalikkan supaya kedua-dua belah daging masak. 
  3. Celurkan suun dengan air panas dan tuskan. 
  4. Masukkan daging, suun, tomato dan bahan B ke dalam mangkuk besar. 
  5. Gaul rata jus limau nipis, sos cili thai, daun ketumbar dan garam. 
  6. Tuang ke dalam mangkuk daging tadi dan gaul perlahan-lahan. Hidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes