Resepi Murtabak Mini Kulit Popia |
Resepi Murtabak Mini Kulit Popia
Bahan-bahan Inti:
- 500gram daging kisar
- 1 paket rempah kari daging
- 6 biji bawang Holland – dipotong dadu
- 5 ulas bawang putih – ditumbuk
- 2 inci halia – ditumbuk
- serbuk lada hitam / lada sulah secukup rasa
- 3 sudu besar gula
- 2 sudu teh garam
- minyak untuk menumis
- 1 cawan tepung gandum
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia. Masukkan rempah kari dah wangi masukkan daging kisar dan bawang Holland. Bila daging agak masak, masukkan dengan gula, garam dan serbuk lada hitam.
2. Setelah cukup rasa dan bawang layu, masukkan tepung sambil dikacau rata. Sejukkan.
Cara saya daging dimasak dengan sedikit halia sampai kering airnya. Saya tambah lada hitam untuk hilangkan rasa lemak daging dan bau daging.
Fungsi tepung adalah supaya inti tak terlalu berair dan nak elakkan kulit popia terkoyak masa digoreng. Barulah kulit popia nampak cantik, kemas dan tak lembik.
3. Untuk balutkan inti murtabak tadi, saya gunakan kulit popia yang besar. Sebelum itu, pecahkan 2 biji telur, pukul dan gaulkan dengan inti yang dah dimasak dan sejukkan tadi.
Buka kulit popia dan letakkan di atas dulang. Ambil inti dan letak di tengah. Lipatkan berbentuk segi empat dari atas, kiri, dan kanan. Terbalikkan bila dah siap dilipat.
4. Kemudian boleh panaskan kuali leper dan letakkan sedikit minyak. Bakar macam orang buat murtabak.
Post a Comment