Resepi Kuih Kaswi |
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 2 keping gula Melaka – saya guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
- 1 cawan gula pasir – saya tambah 1 sudu besar
- 7 cawan air
- 1 sudu kecil kapur – bancuh dengan sedikit air
Bahan lain :
- Kelapa parut muda
- Sedikit garam
Cara memasak :
- Masak air dengan gula Melaka dan gula sehingga bisul dan sedikit padat. Keluarkan ia sehingga ia agak gula air masam.
- Masukkan tepung gandum dan tepung ubi jalar yang telah dimasukkan ke dalamnya. Rasa huru-hara adalah benar. Tempoh ini, mungkin merasakan sedikit pesanan dan jika tidak cukup manis, boleh menambah sedikit gula.
- Akhirnya, masukkan kapur air dan huru-hara. Tapis ditetapkan untuk jag dalam jag.
- Panaskan pengukus dan masukkan hidangan penaik. Saya menggunakan kuali timah 9 inci. Selepas kuali panas, tuangkan campuran ke dalam pinggan mangkuk dan masak sehingga masak selama 45 minit atau masak dengan menggunakan api besar. Saya mengukusnya dalam masa 1 jam.
- Sekali seketika, tutup pengukus atau penutup penutup dengan tuala. Apabila masak, buka penutup kukus dan kukus tanpa penutup segera ke air kering pada permukaan kek, jika ada.
- Selepas sangat sejuk, hanya potong. Hidangkan dengan kelapa yang dicincang dengan sedikit garam.
"Selamat siang Bos 😃
ReplyDeleteMohon maaf mengganggu bos ,
apa kabar nih bos kami dari Agen365
buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
ayuk... daftar, main dan menangkan
Silahkan di add contact kami ya bos :)
Line : agen365
WA : +85587781483
Wechat : agen365
terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"