Resepi Gulai Ikan Tenggiri |
Bahan-Bahan & Cara Memasak:
- 6 keping ikan tenggiri
Bahan hiris
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 ruas jari halia.
Bahan tumis
- Daun kari
- 1 sdb halba campur.
Tumis dulu bahan hiris masukkan juga daun kari biar garing tapi tidak hangit, baru masukkan halba campur. Perlahankan api supaya halba tak meletup-letup, kemudian baru masukkan bahan-bahan kisar.
Resepi menarik : Resepi Ikan Tenggiri Asam Rebus
Bahan kisar dengan 1 cawan air
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 ruas jari halia
- 1 ruas jari lengkuas
- 1 batang serai.
- Masak sampai wangi dan air sedikit menyusut, masukkan pula 2 sudu besar cili kering kisar. Masak lagi 15 minit, tambah sedikit air jika kering kemudian masukkan 6 sudu besar serbuk kari Babas yang pedas yang dicampur dengan sedikit air dulu (jadikan pes).
- Masak sehingga setengah jam lamanya atau sehingga rempah masak elok, lagi lama lagi elok karinya. I memang masak kari agak lama dengan menggunakan api perlahan. Masak biar sampai pecah minyak.
- Tambah sedikit air supaya tak hangit. Masukkan air asam jawa sebanyak segenggam asam. Tambah air untuk lebih berkuah, masak lagi sehingga mendidih. Tambah 1/2 -1 kotak kecil santan kotak.
- Masukkan garam/serbuk secukup rasa megi. Masukkan bendi, Masukkan ikan. Biar ikan masak. Tambah tomato dan cili hijau di akhir sekali supaya tomato tak lembik. Terung bulat ditambah jika suka.
Post a Comment