RESEPI HOT!

Monday, February 17, 2020

Resepi Gulai Ikan Tenggiri

Resepi Gulai Ikan Tenggiri
Resepi Gulai Ikan Tenggiri

Bahan-Bahan & Cara Memasak:
  • 6 keping ikan tenggiri

Bahan hiris
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ruas jari halia.

Bahan tumis
  • Daun kari
  • 1 sdb halba campur.
Tumis dulu bahan hiris masukkan juga daun kari biar garing tapi tidak hangit, baru masukkan halba campur. Perlahankan api supaya halba tak meletup-letup, kemudian baru masukkan bahan-bahan kisar.


Bahan kisar dengan 1 cawan air
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 ruas jari halia
  • 1 ruas jari lengkuas
  • 1 batang serai.
  1. Masak sampai wangi dan air sedikit menyusut, masukkan pula 2 sudu besar cili kering kisar. Masak lagi 15 minit, tambah sedikit air jika kering kemudian masukkan 6 sudu besar serbuk kari Babas yang pedas yang dicampur dengan sedikit air dulu (jadikan pes).
  2. Masak sehingga setengah jam lamanya atau sehingga rempah masak elok, lagi lama lagi elok karinya. I memang masak kari agak lama dengan menggunakan api perlahan. Masak biar sampai pecah minyak.
  3. Tambah sedikit air supaya tak hangit. Masukkan air asam jawa sebanyak segenggam asam. Tambah air untuk lebih berkuah, masak lagi sehingga mendidih. Tambah 1/2 -1 kotak kecil santan kotak.
  4. Masukkan garam/serbuk secukup rasa megi. Masukkan bendi, Masukkan ikan. Biar ikan masak. Tambah tomato dan cili hijau di akhir sekali supaya tomato tak lembik. Terung bulat ditambah jika suka.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes