RESEPI HOT!

Monday, January 27, 2020

Resipi Ikan Siakap Masak Kengsom

Resipi Ikan Siakap Masak Kengsom
Resipi Ikan Siakap Masak Kengsom

BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor ikan siakap
  • ½ biji nanas
  • Kangkung secukupnya
  • 2 batang serai – ketuk
  • 1 biji limau nipis
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:
  • 2 biji cili merah
  • 8 biji cili padi
  • 1 biji bawang besar saiz sederhana
  • 6 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan
  • 1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan nanas dan serai. Biarkan mendidih seketika. Masukkan pula ikan.
3. Setelah ikan masak, masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Pastikan hidangan ini mempunyai rasa masam, manis dan pedas.
4. Padamkan api dan masukkan kangkung. Ia akan menjadikan kangkung tidak terlalu lembik dan masih rangup.
5. Perah jus limau nipis. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes