Resepi Kari Mamak |
Bahan-bahan
*Ikan nyok² sekor size sederhana (nak guna ikan lain pun boleh)
*2 peket kecil serbuk kari babas pedas (kalau guna yang biasa boleh tambah 2 sudu cili kisar) bancuh dengan sedikit air jadikan pes
*Air asam jawa secukupnya
*Bawang merah + bawang putih mayang halus
*Halba campur+daun kari
*Bendi+tomato
*Cili padi @ cili hijau besar
Cara-cara :
- Panaskan minyak (banyak skit ya)
- tumis bawang merah + bawang putih,halba campur dan daun kari smpai naik bau.
- Pastu masukkan pes kari tadi masak smpai pecah minyak.Kacau skali skala takut rempah berketul dan hangit
- Lepas rempah dah betul masak masukkan air asam jawa.Biarkan mendidih pastu boleh la masukkan ikan. Masak smpai ikan lembut skit dan perasakan garam+perasa skit.
- Masukkan cili padi atau cili hijau, bendi dan last skali tomato. Bila rasa semua dah okay tutup api dan siap.
Kredit facebook : Ana Mariana Ismail
Post a Comment