- 1 cawan air suam
- 1 paket yis
- 4 sudu besar gula
- 2 sudu besar susu pekat
- 2 sudu besar majerin
- 3 1/2 cawan tepung
- 1 biji telur
Cara memasak :
- Satukan yis dan air, biarkan yis rehat dan berbuih.
- Telur dipukul sedikit, ketepikan.
- Satukan susu pekat, gula, majerin dan telur ke dalam bekas berisi tepung. Kacau sebati.
- Curah bancuhan yis sedikit-sedikit ke dalam tepung tadi.
- Uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan.
- Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang dua kali ganda.
- Tumbuk-tumbuk doh yang sudah kembang tadi dan uli hingga cantik licin.
- Bentukkan dan letakkan dalam loyang.
- Rehatkan doh sekali lagi. Biar naik dua kali ganda.
- Preheat oven ke 150C.
- Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dan sejukkan, kemudian sapu permukaan roti dengan marjerin atau mentega dan tabur dengan gula halus.
Post a Comment