Resepi Nasi Goreng Cina |
Bahan-bahan
- 1 mangkuk nasi putih
- 1 1/2 sudu besar mentega
- 4 ulas bawang putih di tumbuk
- 4 ulas bawang merah di hiris
- 1 sudu besar lada sulah di tumbuk
- 2 biji telur
- isi ayam dan udang secukupnya
- karot, cili padi, sayur kubis dan daun bawang di hiris
- minyak bijan
- minyak masak
Cara masak nasi goreng cina
- Masukkan mentega ke dalam nasi dan gaul hingga rata.
- Panaskan minyak masak dan minyak bijan.
- Tumis bawang putih, bawang merah, ayam, dan karot.
- Masukkan sedikit air, udang, cili padi dan lada sulah.
- Ketepikan dan tuang telur. Kacau rata hingga telur masak. Boleh tambah minyak jika nampak kering.
- Masukkan garam dan gula sebagai perasa.
- Masukkan nasi tadi dan kacau hingga rata.
- Masukkan sayur kubis dan daun bawang. Kacau hingga sayur agak lembut.
Post a Comment