Resepi Daging Bakar Air Asam |
Bahan untuk Daging:
- 1 kg daging lembu
- 50 gm bawang besar – dikisar halus
- 20 gm bawang putih – dikisar halus
- 10 gm serbuk kari
- 10 gm halia – dikisar halus
- Garam – secukup rasa
- Serbuk perasa – secukup rasa
Cara membuatnya:
- Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
- Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
- Perapkan daging selama 2 jam
- Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak
Bahan untuk Air Asam Jawa :
- Air asam jawa
- 1 biji bawang besar – dipotong kecil
- 2 biji lada merah – dipotong kecil
- 2 biji lada hijau – dipotong kecil
- 1 biji tomato – dipotong kecil
- 10 biji cili padi – dipotong kecil
- 10 gm belacan – dibakar / digoreng
- Garam – secukup rasa
- Gula – secukup rasa
- Limau nipis
Cara membuatnya:
- Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
- Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
- Semua bahan digaul rata
- Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.
Post a Comment