Ramuan Resepi Daging kari hijau thai
- 400 g daging
- Sebiji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 10 batang cili padi
- Sebatang serai
- Seinci lengkuas
- Sedikit belacan
- Secekak daun selasih
- Beberapa keping daun limau purut
- 3 sudu makan sos ikan
- Beberapa pokok daun ketumbar beserta akar
- Sedikit gula
- Sekotak santan
- Garam jika perlu
- Air secukupnya
- Kisarkan sehingga halus bawang merah, bawang putih, belacan, lengkuas, cili padi, serai, daun ketumbar serta akarnya dan separuh daun selasih.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Kemudian, masukkan daging dan air secukupnya. Biarkan daging masak sehingga empuk. Jikalau air kurang, tambahkan lagi.
- Setelah daging empuk, masukkan santan dan sos ikan. Biarkan mereneh seketika.
- Akhir sekali, masukan baki daun selasih dan daun limau purut. Biarkan mendidih sekejap dan boleh tutup api. Hidangkan.
Post a Comment