Bahan-bahan Resepi Sambal Belacan Padu
▶️ Goreng bahan bertanda * dengan sedikit minyak dan toskan
▶️ Masukkan bahan goreng tadi ke dalam blender bersama bahan lain
▶️ Tekan lepas tekan lepas blender supaga sambal tidak terlalu hancur
▶️ Boleh tambah gula, garam jika tak seimbang rasa atau Ajinomoto jika suka - KD tak masuk
▶️ Masukkan dalam balang kaca, boleh simpan dalam peti untuk tahan lama.
- 5 - 6 genggam cili api hijau *
- 5 - 6 biji cili merah besar *
- 6 biji bawang merah *
- 6 biji bawang putih *
- 13 - 15 biji kurma dibuang biji *
- Sebiji tomato bakar
- Segenggam belacan bakar
- 10 - 12 biji air limau nipis
- 1sb pati asam jawa Adabi + air panas
- Garam secukup rasa
- 3sb Pati Bilis Cap Ketereh
▶️ Goreng bahan bertanda * dengan sedikit minyak dan toskan
▶️ Masukkan bahan goreng tadi ke dalam blender bersama bahan lain
▶️ Tekan lepas tekan lepas blender supaga sambal tidak terlalu hancur
▶️ Boleh tambah gula, garam jika tak seimbang rasa atau Ajinomoto jika suka - KD tak masuk
▶️ Masukkan dalam balang kaca, boleh simpan dalam peti untuk tahan lama.
Post a Comment