Bahan-bahan Resepi Kari Udang Bersama Bendi:
Cara-cara:
- Bendi 10-12 batang Bendi
- Udang 300 gram(bersaiz sederhana)
- Daun kari 2 batang
- Serbuk Kari ikan 3 sudu besar
- Tomato 1 biji(dibelah 4)
- Bawang besar ½ biji (dihiris)
- Bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
- Halia 2 cm(ditumbuk)
- Cili merah 1 batang
- Cili hijau 1 batang
- Air asam jawa 2 sudu besar
- Air 300-400 liter
- Santan ½ kotak kecil
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit keperangan.
- Masukkan daun kari dan bawang merah. Masak sehingga keperangan.
- Masukkan rempah kari. Masak sehingga pecah minyak (perlahankan api dan masak rempah dengan betul).
- Apabila rempah sudah masak, masukkan asam jawa dan gaul sebati. Biarkan sebentar.
- Masukkan udang. Biarkan udang masak seketika.
- Masukkan santan yang telah dibancuh dengan air, masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
- Masukkan bendi, tomato, cili merah dan cili hijau. Biarkan mereneh dan masak.
- Apabila sudah masak, tutup api dan taburkan daun ketumbar jika suka.
- Selamat mencuba!
Post a Comment