RESEPI HOT!

Thursday, April 8, 2021

Resepi Butir Nangka Paling Senang & Sedap

Bahan untuk membuat tepung butir nangka:
  • 1 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Secubit garam halus
  • Air, dituang sedikit demi sedikit
  • Setitik perwarna kuning
Cara-cara:
  1. Campurkan semua sekali dan uli sehingga menjadi doh.
  2. Cubit sedikit doh dan gentel membujur.
  3. Rebus di dalam air yang sedang mendidih.
  4. Sehingga butir nangka timbul, angkat dan rendam di dalam air sejuk seketika.
Bahan untuk membuat kuah:
  • Setengah cawan air
  • 3 sudu besar gula
  • 2 ikat daun pandan
  • Sedikit halba
  • 3 sudu besar bancuhan tepung jagung
Cara-cara:
  1. Masukkan setengah cawan air, 3 sudu besar gula putih, 2 ikat daun pandan.
  2. Biarkan mendidih dan gula cair.
  3. Kemudian perlahankan api, masukkan sekotak santan.
  4. Sentiasa gaul kuah.
  5. Masukkan sedikit halba.
  6. Masukkan 3 sudu besar bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  7. Masukkan tepung butir nangka.
  8. Gaul sebati. Siap. Boleh simpan di dalam peti untuk dimakan sejuk-sejuk.
Kredit: Zurina Zulkefli.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes