Bahan untuk membuat tepung butir nangka:
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung gandum
- Secubit garam halus
- Air, dituang sedikit demi sedikit
- Setitik perwarna kuning
- Campurkan semua sekali dan uli sehingga menjadi doh.
- Cubit sedikit doh dan gentel membujur.
- Rebus di dalam air yang sedang mendidih.
- Sehingga butir nangka timbul, angkat dan rendam di dalam air sejuk seketika.
- Setengah cawan air
- 3 sudu besar gula
- 2 ikat daun pandan
- Sedikit halba
- 3 sudu besar bancuhan tepung jagung
- Masukkan setengah cawan air, 3 sudu besar gula putih, 2 ikat daun pandan.
- Biarkan mendidih dan gula cair.
- Kemudian perlahankan api, masukkan sekotak santan.
- Sentiasa gaul kuah.
- Masukkan sedikit halba.
- Masukkan 3 sudu besar bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
- Masukkan tepung butir nangka.
- Gaul sebati. Siap. Boleh simpan di dalam peti untuk dimakan sejuk-sejuk.
Post a Comment