- 250 gram udang galah
- 50 gram petai
- 3-4 sudu makan minyak
- 1/2 biji bawang, dipotong
- 1/4 sudu makan halba
- 1 batang daun kari
- 2 batang serai, diketuk
- 70 gram terung, dipotong
- 125 ml air
- 100 ml santan
- 100 ml susu cair
- 3 helai daun limau
Bahan kisar
- 3 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 2 inci halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 2 inci lengkuas
- 1 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan udang kering
- 1/2 sudu belacan
- 1/2 sudu makan minyak ikan
- 1/2 sudu makan gula
1. Bersihkan udang dan kupas petai sebelum diletakkan ke tepi.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang, halba sehingga ia lembut dan naik bau.
3. Tambah bahan kisar, daun kari, dan serai. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan terung, air, santan, susu cair dan daun limau. Biarkan ia mendidih sebelum masukkan udang dan petai. Masak sehingga udang bertukar warna. Perasakan dan siap untuk dihidangkan.
Post a Comment