RESEPI HOT!

Tuesday, December 15, 2020

Resepi Kari Udang Petai

Resepi Kari Udang Petai
Resepi Kari Udang Petai


Bahan-bahannya Resepi Kari Udang Petai:
  • 250 gram udang galah
  • 50 gram petai
  • 3-4 sudu makan minyak
  • 1/2 biji bawang, dipotong
  • 1/4 sudu makan halba
  • 1 batang daun kari
  • 2 batang serai, diketuk
  • 70 gram terung, dipotong
  • 125 ml air
  • 100 ml santan
  • 100 ml susu cair
  • 3 helai daun limau

Bahan kisar
  • 3 biji bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 2 inci halia
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 2 inci lengkuas
  • 1 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu makan udang kering
  • 1/2 sudu belacan
Bahan perasa
  • 1/2 sudu makan minyak ikan
  • 1/2 sudu makan gula
Cara-cara membuatnya:
1. Bersihkan udang dan kupas petai sebelum diletakkan ke tepi.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang, halba sehingga ia lembut dan naik bau.
3. Tambah bahan kisar, daun kari, dan serai. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan terung, air, santan, susu cair dan daun limau. Biarkan ia mendidih sebelum masukkan udang dan petai. Masak sehingga udang bertukar warna. Perasakan dan siap untuk dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes