RESEPI HOT!

Friday, January 22, 2021

Resepi Mee Rebus Terengganu

Resepi Mee Rebus Terengganu
Resepi Mee Rebus Terengganu

Bahan-bahan Resepi Mee Rebus Terengganu
  • 300 g mee kuning. (Celur)
  • 3 biji bawang merah (hiris halus)
  • 2 biji bawang putih (ketuk)
  • 1/2 inci halia (ketuk)
  • 1 sudu besar lada hitam biji (ditumbuk)
  • 1 mangkuk kecil daging (rebus dan hiris nipis)
  • 3 helai sawi
  • 1/3 batang lobak merah (potong sedang)
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis
  • 1 sudu kecil garam secukup rasa
  • Air secukupnya
Hiasan
  • 1 biji cili merah (hiris halus)
  • Daun bawang secukupnya (hiris)
Cara penyediaan :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan air secukupnya. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk. Biar hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
  3. Masukkan daging yang telah direbus dan lobak merah.
  4. Lobak merah dah empuk..masukkan telur. Tak perlu dikacau. Biar telur masak.
  5. Masukkan mee dan sayur sawi. Kacau perlahan2.
  6. Taburkan cili merah dan daun bawang. Tutup api. Siap untuk dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes