Bahan-bahan Resepi Mee Rebus Terengganu
- 300 g mee kuning. (Celur)
- 3 biji bawang merah (hiris halus)
- 2 biji bawang putih (ketuk)
- 1/2 inci halia (ketuk)
- 1 sudu besar lada hitam biji (ditumbuk)
- 1 mangkuk kecil daging (rebus dan hiris nipis)
- 3 helai sawi
- 1/3 batang lobak merah (potong sedang)
- 2 biji telur
- 2 sudu besar minyak untuk menumis
- 1 sudu kecil garam secukup rasa
- Air secukupnya
- 1 biji cili merah (hiris halus)
- Daun bawang secukupnya (hiris)
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan air secukupnya. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk. Biar hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan daging yang telah direbus dan lobak merah.
- Lobak merah dah empuk..masukkan telur. Tak perlu dikacau. Biar telur masak.
- Masukkan mee dan sayur sawi. Kacau perlahan2.
- Taburkan cili merah dan daun bawang. Tutup api. Siap untuk dihidangkan.
Post a Comment