Bahan-bahan Resepi Sup Perut Lembu
- 500 g perut lembu
- 3 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 ketul kiub pati daging
- 1 bungkus sup bunjut
- 1 setengah sudu lada hitam
- 1 peket rempah sup (serbuk)
- 6 biji ubi kentang
- 1 ikat daun sup dan daun bawang
- Garam dan perasa secukup rasa
- Rebus perut dengan kapur makan. Letakkan 1 sudu besi untuk lembutkan perut. Rebus dalam 40 minit.
- Kemudian, buang air rebusan tadi. Rebus sekali lagi dengan air biasa tanpa kapur makan. Rebus dalam setengah jam.
- Dah siap rebus, buang air nya dan toskan. Ketepikan dulu.
- Blend bawang putih, bawang besar. Halia ditumbuk kasar
- Panaskan minyak, tumis bahan blender dan halia.
- Apabila bahan tumis dah naik bau, masukkan rempah sup serbuk. Gaulkan dulu rempah serbuk tadi dengan sedikit air. Tumis seketika. Masukkan sup bunjut. Tumis lagi sehingga naik minyak, sentiasa kacau supaya rempah masak sekata.
- Apabila rempah dah pecah minyak, masukkan perut lembu dan tambahkan air.
- Kemudian masukkan lada hitam yang telah ditumbuk, ubi kentang dan juga kiub daging.
- Biarkan sehingga ubi kentang empuk. Masukkan garam kasar dan serbuk perasa.
- Potong daun sup dan daun bawang. Taburkan di dalam sup. Tutupkan api dan siap untuk dihidang.
Post a Comment