Bahan-bahan Resepi Asam Pedas Pari
- 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
- 3 biji bawang merah 1 biji bawang putih 2cm halia
- 1 mangkuk cili kering kisar 3 cm belacan 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu besar lada hitam
- bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit, lada *blend
- 3 batang serai - dititik 1 sudu teh halba
- air asam jawa, garam, gula. Minyak untuk menumis
- daun kesum, bungan kantan, bendi / terung / tomato
- garam + gula, minyak untuk menumis
- Panaskan minyak. Kemudian masukkan halba, tumis hingga kuning
- Masukkan bahan blend & serai yang dititik. Tumis hingga garing
- Masukkan gula, daun kesum, bunga kantan & ikan
- Masukkan air asam jawa & air mengikut kepekatan yg anda mahu
- Masukkan bendi, terung, tomato & perasan dengan garam
Post a Comment