Bahan-bahan Resepi Kuih Ketayap
Inti:
Langkah penyediaan
Inti:
- 1/2 biji kelapa parut (ambik yang putih je)
- 1/2 cawan gula
- 1 sdk sirap ros
- 1 helai daun pandan (simpulkan)
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan air (blend dengan daun pandan dan tapis)
- Secubit garam
Langkah penyediaan
- Untuk inti, masukkan air, gula, daun pandan & sirap ros kedalam kuali. Masak hingga gula larut.
- Kemudian masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering airnya. Masukkan 1 sudu makan tepung gandum. Kacau sebati.
- Siap. Ketepikan.
- Untuk kulit, campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.
- Panaskan kuali, sapu dengan sedikit minyak. Masukkan 1 senduk adunan dan lenggangkan ke kiri dan kanan supaya membulat dan nipis.
- Apabila permukaan dah kering, angkat dan letak inti ditengah kuih, lipat kiri kanan dan gulung dengan kemas.
- Sedia untuk dinikmati.
Post a Comment