Bahan-bahan Resepi Nasi Goreng Belacan Ikan Bilis Petai
- Nasi semalam
- Ikan bilis (digoreng dahulu)
- Isi petai
- Cili padi (6-7 tangkai) - ikut tahap kepedasan
- Bawang merah (2-3 biji)
- Bawang putih (2-3 biji)
- Belacan (1 inci)
- Telur (1-2 biji) (digoreng dahulu)
- Garam
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis, dan telur secara berasingan dan letak tepi.
- Tumis bawang merah, bawang putih, cili dan belacan yang telah dikisar, kalau nak sedap lagi, tumbuk bahan bahan ni
- Masukkan ikan bilis, dan telur. Gaulkan. Tambah garam secukup rasa
- Masukkan petai dalam 3-4 minit, gaul, dan biarkan. Kemudian masukkan nasi semalam! Siap!
Post a Comment