Bahan-bahan Resepi Sup Tulang Gearbox Lembu
- 2 tulang gearbox lembu
- 1 besen tulang-tulang kecil dicampur dengan sedikit lemak, urat dan lain-lain bahagian tulang
- 2 paket rempah sup - dibancuh dengan air
- 3-4 kiub ikan bilis
- 2 paket rempah ratus sup tulang
- 4-5 inci halia - dihiris nipis2 atau diketuk
- 1/2 labu bawang putih - dimayang halus
- 1 biji bawang besar - dimayang halus
- 2 liter air atau secukupnya
- 1/3 cawan minyak masak untuk menumis
- Cuci bersih, rebus hingga empuk, air rebusan jangan buang, ketepikan.
- Dalam kuali besar masukkan tulang yg direbus bersama dengan air dan air rebusan, pasangkan api dapur seperti biasa.
- Masukkan halia dan rempah ratus sup tulang, biarkan mendidih menggelegak.
- Masukkan kiub ikan bilis.
- Ambil kuali lain, panaskan minyak tumis bawang, kemudian masukkan rempah sup, masukkan sesenduk kuah sup kacau bagi rata.
- Selepas itu tuang terus ke dalam kuali yang ada tulang, kacau hingga merata dan rasa, jika ada terkurang boleh tambah sedikit garam dan gula.
- Sedia dihidang, tabur daun bawang, daun sup, bawang goreng dan pelengkapnya cili kicap. Enak dimakan bersama nasi impit.
Post a Comment