Bahan-bahan Resepi Korean Cream Cheese Garlic
BAHAN ROTI :
BAHAN GARLIC SAUCE :
Cara buat roti.
Cara buat butter garlice souce
Untuk yang ni Aznie tak guna bawang putih mentah. sebaliknya Aznie gantikan kepada garlic powder.. baunya wangi sangat. Aznie guna garlic powder sebab anak-anak tak suka kalau makan tergigit bawang putih. rugi pulak kalau anak tak makan jadi Aznie gantikannya je.
***Aznie buat dua adunan terus tadi, jadi Aznie gandakan adunan diatas.
Resepi asal Aznie Khasri
BAHAN ROTI :
- 250 g high protein
- 3 g yis
- 30 g gula pasir
- 1 biji telur
- 110 ml susu cair
- 20 g butter
- 1 g garam
- 250 g cream cheese
- 30 g gula pasir
- 50 ml whipping cream
BAHAN GARLIC SAUCE :
- 110 g butter
- 30 g bawang putih(cincang halus)-Aznie guna garlic powder 1/2 s/b
- 30 g susu pekat manis
- 20 g madu
- 1 biji telur
- 2 sudu teh parsley
- Secubit garam
Cara buat roti.
- Campur kesemua bahan, kecuali butter dan garam. gaul rata hingga sebati, uli lebih kurang 10 minit.
- Masukkan butter dan garam, uli lagi hingga menjadi doh yang lembut lebih kurang 10-15 minit, setelah elastik, diam kan selama 1 jam/adunan kembang 2 kali ganda,
- Kemudian tumbuk adunan, untuk buang anginnya.
- Bagikan adunan kepada 10 ketul, bentukkan bulat, kemudian diamkan adunan selama 30 minit,
- Panas kan oven pada suhu 170-180' terlebih dahulu selama 10 minit, Kemudian masukkan roti dan bakar lebih kurang 15-17 minit, ikut kepanasan oven masing- masing ye.
- Setelah masak keluarkan, dan tunggu hingga ia sejuk.
- Kemudian potong guna pisau bergerigi, tapi jangan sampai putus, siap untuk diisi cheese dan di siram dengan butter bawang.
- sebatikan cream cheese dengan menggunakan spatula supaya ia sebati, Kemudian masukkan gula. gaul hingga sebati dan masukkan whipping cream, gaul sampai ia jadi adunan yang lembut,
- Kemudian masukkan kedalam piping bag, ketepikan, siap di gunakan.
Cara buat butter garlice souce
- Cairkan butter, setelah cair, masukkan bawang putih (garlic powder) gaul rata.
- Tambahkan susu pekat manis, madu, garam, parsley dan telur, gaul hingga rata
- siap digunakan.
- Ambil roti yg sudah di potong tadi, tambah kan cream cheese di celah-celah potongan tadi. Kemudian siramkan dengan sauce garlic hingga rata.
- Susun kedalam loyang dan bakarlebih kurang 15 minit pada suhu 160 bergantung kepanasan oven masing-masing.
- Siap. sedap dimakan panas-panas.
Untuk yang ni Aznie tak guna bawang putih mentah. sebaliknya Aznie gantikan kepada garlic powder.. baunya wangi sangat. Aznie guna garlic powder sebab anak-anak tak suka kalau makan tergigit bawang putih. rugi pulak kalau anak tak makan jadi Aznie gantikannya je.
***Aznie buat dua adunan terus tadi, jadi Aznie gandakan adunan diatas.
Resepi asal Aznie Khasri
Post a Comment