Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Posted by
hazanis
on
10:47 PM
in
Resepi Berkuah
Resepi Daging
Resepi Daging Salai
Resepi Daging Salai Masak Lemak
RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI
|
|
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi |
Bahan-bahan Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
- 1/2 kg Daging Salai (dihiris nipis)
- 200 ml Santan
- 100 ml Air
- 10 tangkai Cili Padi
- 4 ulas Bawang Merah
- 1 inci Kunyit Hidup
- 2 batang Serai (dititik)
- 1 keping Asam gelugor
- 2 biji Ubi Kentang
- 1 helai Daun Kunyit
Cara penyediaan :-
- Kisar cili api, kunyit hidup dan bawang. Masukkan ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
- Masukkan daging salai dan serai ke dalam periuk bersama sedikit air. Masukkan juga daun kunyit.
- Renehkan selama 30 minit sehingga danging salai tadi lembut.
- Masukkan 3/4 santan dan air ke dalam periuk. Pastikan sentiasa kacau agar santan tadi tidak naik minyak.
- Masukkan asam keping dan ubi kentang.
- Masak sehingga ubi kentang empuk.
- Masukkan lebihan 1/4 santan tadi beserta sedikit garam dan gula. Masak lagi 5 minit.
- Tutup api dan sedia dihidang.
Post a Comment