RESEPI HOT!

Wednesday, December 30, 2020

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan 
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

  • 1/2 kg Daging Salai (dihiris nipis)
  • 200 ml Santan
  • 100 ml Air
  • 10 tangkai Cili Padi
  • 4 ulas Bawang Merah
  • 1 inci Kunyit Hidup
  • 2 batang Serai (dititik)
  • 1 keping Asam gelugor
  • 2 biji Ubi Kentang
  • 1 helai Daun Kunyit
Cara penyediaan :-
  1. Kisar cili api, kunyit hidup dan bawang. Masukkan ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
  2. Masukkan daging salai dan serai ke dalam periuk bersama sedikit air. Masukkan juga daun kunyit.
  3. Renehkan selama 30 minit sehingga danging salai tadi lembut.
  4. Masukkan 3/4 santan dan air ke dalam periuk. Pastikan sentiasa kacau agar santan tadi tidak naik minyak.
  5. Masukkan asam keping dan ubi kentang.
  6. Masak sehingga ubi kentang empuk.
  7. Masukkan lebihan 1/4 santan tadi beserta sedikit garam dan gula. Masak lagi 5 minit.
  8. Tutup api dan sedia dihidang.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes