Bahan-bahan Resepi Nasi Goreng Udang Segar
- 2 pinggan penuh nasi yang telah disejukkan didalam peti semalaman
- 10-15 ekor udang segar - dibuang kulitnya
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 5 biji cili padi - dipotong kecil/diketuk - ikut kepedasan masing2
- 1/2 mangkuk kecil sayuran campur
- 2 sudu besar cili boh
- 1 biji telur
- garam,gula dan lada sulah secukupnya
- daun bawang, bawang goreng untuk hiasan
- minyak masak untuk menumis
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
- Kemudian, masukkan cili padi serta cili boh.Tumiskan lagi sehingga garing.
- Masukkan pula udang dan goreng hingga warna udang bertukar kemerahan.
- Masukkan sayuran campur dan nasi. Gaulkan sebati.
- Setelah itu,pecahkan telur dalam kuali.Tunggu telur masak barulah dikacau sebati untuk mengelakkan nasi berbau hanyir telur.
- Masukkan bahan perasa,lada sulah dan kacau sebati.
- Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun bawang.
- Siap untuk dihidang.
Post a Comment