- 1 cawan tepung kastard
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 tin susu cair
- 1 tin besar mix fruits cocktail
- 1 1/2 tin air masak
- 4 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh esen vanila (optional)
- Larutkan gula pasir bersama air dalam periuk dan kembudian masukkan tepung kastard.
- Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.
- Tuang ke dalam bekas acuan atau pun loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu (supaya mudah untuk mengeluarkan puding itu nanti).
- Biarkan sejuk sedikit dan masukkan dalam peti sejuk.
Cara-cara membuat kuahnya:
- Campurkan semua bahan kedalam periuk.
- Dengan api yang kecil kacau sebentar untuk melarutkan gula (tak perlu hingga mendidih).
- Tutup api dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
- Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.
Post a Comment