Bahan-bahan Resepi Gulai Daging Nangka
- Nangka muda - dipotong dadu
- 4 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 3 biji bawang besar - dimayang
- 1 kg daging
- 3 batang serai -dititik
- 10 helai daun kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 5 sudu besar rempah kari
- 3 cm halia
- 1 liter santan
- Bahan tumisan - bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga
- garam dan gula secukupnya
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kecuali santan,daging dan nangka muda sehingga terbit bau.
- Kemudian,masukkan daging dan tumiskan sebentar.
- Masukkan santan dan biarkan mendidih.
- Akhir sekali,masukkan nangka muda dan masak hingga daging empuk.
- Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.
Post a Comment