Resepi Miang Pla Pao Ikan Siakap
RESIPI SOS HIJAU THAILAND
Bahan-bahan :
- 3 ULAS BAWANG PUTIH*
- 2 BATANG AKAR DAUN PAKCI@KETUMBAR*
- 1 SUDU KECIL GARAM KASAR*
- 25 BIJI CILI PADI HIJAU*
- 4 SUDU GULA (boleh guna gula kabung)
- 5 ASAM LIMAU
- Semua bahan bertanda * ditumbuk sehingga hancur.
- Masuk kan gula dan asam limau.
- Gaul sehingga sebati
- Last sekali masukkan daun ketumbar@pakci yang dihiris halus.
Bahan-bahan:
- 10 biji cili merah (cili besar)
- 4 ulas bawang putih
- 5 sudu besar minyak bijan
- 5 sudu besar sos ikan
- 5 sudu besar cuka epal - (cuka biasa pon ok)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap
- 1 sudu besar pati sunquick
- 1/2 sudu kecil tepung jagung
- 1 cawan air
- garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak
- Sedikit daun ketumbar - dihiris halus
- Kisar cili merah dengan bawang putih hingga halus.
- Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos tiram, kicap dan sunquick dalam periuk or apa-apa alatan yang you all nak guna untuk memasak.
- Masak hingga mendidih,kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan 1cawan air.
- Masak hingga kuah agak pekat dan berkilat.
- Perasa garam dan gula secukupnya.
- Sebelum tutup api masukkan sedikit bijan yang telah digoreng tanpa minyak dan hirisan daun ketumbar.
Boleh guna ikan talapia. Kalau tak ada ikan lain pon boleh. Saya guna siakap.
Gaul garam kasar dan bakar.
Atau pon boleh goreng sahaja. Gaul garam kunyit, bawang putih tumbuk dan tepung jagung sikit.
Kredit : suekeyrecipe
Post a Comment