BAHAN-BAHAN RESEPI KEK PISANG MARBLE KUKUS
- 4 biji telur
- 1 cwn gula (blend halus)
- 1 cwn pisang emas (dilenyek)
- 1 cwn minyak masak
- 2 cwn tepung gandum
- 1 sudu besar baking powder
- 1 sudu besar ovalette
- 2 sudu besar serbuk koko
CARA-CARA
1. SATUKAN TELUR, GULA, BAKING POWDER DAN OVALETTE
Satukan bahan seperti telur gula baking powder ovalette.
Blender atau mixer sampai adunan jadi putih gebu.
2. TUANG MINYAK & PISANG YANG TELAH DILENYEK
Selepas itu, tuang minyak dan pisang yang telah dilenyek tadi.
Sambung blender atau mixer sekejap hingga sebati.
3. MASUKKAN TEPUNG
Kemudian baru masukkan tepung.
Kita sambung mixer atau blender lagi hingga sebati.
4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN
Keluarkan hasil blender atau mixer tadi dan bahagikan adunan kepada dua.
Yang satu biar kosong manakala yang satu lagi letak serbuk koko.
Kacau sebati.
5. SATUKAN SEMULA & MASUK DALAM LOYANG
Sekarang kita boleh sediakan loyang dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
Masukkan adunan tadi secara berselang seli. Boleh gunakan lidi untuk corakkan ikut citarasa kita.
6. KUKUS
Akhir sekali, kukus selama 35 minit.
Masa nak letak dalam pengukus tu, pastikan air betul-betul mendidih ya.
SIAP!
Post a Comment