Resepi Perencah / Pes Ikan Bakar Versi Terengganu
Bahan-Bahan Untuk Pes Chili- 10 tangkai cili merah
- 15 tangkai cili kering (di kisar)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 inc halia (dikisar)
- 5 batang serai (dikisar)
- 2 inc belacan bakar
- Gula melaka
- 1 sudu besar (air asam jawa)
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Panaskan minyak dan gorengkan belacan sampai harum
- Satukan semua bahan yang di kisar dan kisar.
- Panaskan semula minyak yang bakar belacan dan tumis bahan yang di kisar sampai harum dan garing
- Bila dah garing masukkan air asam jawa, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa.Masak sampai garing
- Ikan yang hendak di bakar di belah 2 keping nipis
- Ambil sehelai daun pisang dan lipat dua, letakkan paste chilli,letakkan ikan
- Tutup dengan pes cili semula atasnya
- Letak atas kuali pemanggang , tutup kuali dan bakar
- Balikkan setelah sebelah bahagian ikan masak
- Angkat dan hidangkan dengan limau kasturi dan bendi yang di celur.
Post a Comment