RESEPI HOT!

Friday, December 25, 2020

Resepi Perencah / Pes Ikan Bakar Versi Terengganu

Resepi Perencah / Pes Ikan Bakar Versi Terengganu
 Resepi Perencah / Pes Ikan Bakar Versi Terengganu

Resepi Perencah / Pes Ikan Bakar Versi Terengganu
Bahan-Bahan Untuk Pes Chili
  • 10 tangkai cili merah
  • 15 tangkai cili kering (di kisar)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inc halia (dikisar)
  • 5 batang serai (dikisar)
  • 2 inc belacan bakar
  • Gula melaka
  • 1 sudu besar (air asam jawa)
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa
Cara-Cara :
  1. Panaskan minyak dan gorengkan belacan sampai harum
  2. Satukan semua bahan yang di kisar dan kisar.
  3. Panaskan semula minyak yang bakar belacan dan tumis bahan yang di kisar sampai harum dan garing
  4. Bila dah garing masukkan air asam jawa, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa.Masak sampai garing
  5. Ikan yang hendak di bakar di belah 2 keping nipis
  6. Ambil sehelai daun pisang dan lipat dua, letakkan paste chilli,letakkan ikan
  7. Tutup dengan pes cili semula atasnya
  8. Letak atas kuali pemanggang , tutup kuali dan bakar
  9. Balikkan setelah sebelah bahagian ikan masak
  10. Angkat dan hidangkan dengan limau kasturi dan bendi yang di celur.
Resepi Oleh : Julaiha Omar

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes