RESEPI HOT!

Wednesday, December 30, 2020

Resepi Gulai Nasi Kak Wok ( Gulai Keropeh)

Resepi Gulai Nasi Kak Wok
Resepi Gulai Nasi Kak Wok

Bahan-bahan Resepi Gulai Nasi Kak Wok ( Gulai Keropeh)
  • 2 mangkuk keropeh ayam (campuran kaki, sayap,hati, pedal dan tulang ayam)
  • Rempah ratus secukupnya - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
  • Santan dari sebiji kelapa
  • 2 biji cili hijau - dihiris
  • 2 biji terung - dipotong kecil
  • 2 biji lobak merah - dipotong kecil
  • 3 batang kacang panjang - dipotong kecil
  • Sedikit air asam jawa
  • Minyak untuk menumis
  • 1 peket kecil rempah kari ayam Adabi / Baba's dicampur sedikit air
  • Sedikit gula melaka
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula dan garam secukupnya
Bahan Dimayang/dikisar kasar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5-8 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
Cara penyediaan :-
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan rempah ratus dan gorenglan seketika.
  3. Masukkan bahan yang dimayang , goreng hingga wangi dan agak garing.
  4. Kemudian, masukkan rempah kari, masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  5. Seterusnya, masukkan keropeh ayam, tutupkan periuk, kecilkan api. Balik-balikkan dan biarkan seketika.
  6. Masukkan santan, sedikit air asam jawa, cili hijau, terung, lobak,kacang panjang berserta garam dan gula secukup rasa.
  7. Masak sehingga keropeh ayam empuk.
  8. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih, hirisan timun, ayam goreng bersama sambal belacan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes