Bahan-bahan Resepi Gulai Nasi Kak Wok ( Gulai Keropeh)
- 2 mangkuk keropeh ayam (campuran kaki, sayap,hati, pedal dan tulang ayam)
- Rempah ratus secukupnya - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
- Santan dari sebiji kelapa
- 2 biji cili hijau - dihiris
- 2 biji terung - dipotong kecil
- 2 biji lobak merah - dipotong kecil
- 3 batang kacang panjang - dipotong kecil
- Sedikit air asam jawa
- Minyak untuk menumis
- 1 peket kecil rempah kari ayam Adabi / Baba's dicampur sedikit air
- Sedikit gula melaka
- Air asam jawa secukupnya
- Gula dan garam secukupnya
- 5 ulas bawang putih
- 5-8 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Masukkan rempah ratus dan gorenglan seketika.
- Masukkan bahan yang dimayang , goreng hingga wangi dan agak garing.
- Kemudian, masukkan rempah kari, masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Seterusnya, masukkan keropeh ayam, tutupkan periuk, kecilkan api. Balik-balikkan dan biarkan seketika.
- Masukkan santan, sedikit air asam jawa, cili hijau, terung, lobak,kacang panjang berserta garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga keropeh ayam empuk.
- Sedia untuk dihidang bersama nasi putih, hirisan timun, ayam goreng bersama sambal belacan.
Post a Comment