Gulai Ayam Kelantan |
- 3 sudu besar serbuk gulai Kari Kelantan
- 1/2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah- hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- Sedikit halia
- Rempah penumis - kayu manis, bunga lawang
- Kerisik kelapa
- Garam
- Gula Melaka
- Lada hijau solok Kelantan
- Asam keping
- Ubi kentang - belah 4
- Santan secukupnya
- Daun Pandan - jika suka
Cara cara:
- Kisar bawang besar dan halia. Satukan dengan rempah kari. Tumis bawang hiris dan rempah penumis sehingga wangi dan masukkan pula rempah yang gaul dengan bawang besar tadi. Terus menumis sehingga naik minyak.
- Masukkan ayam dan ubi kentang dan kacau seketika sehingga air ayam kering sebelum dimasukkan santan.
- Setelah santan mendidih, masukkan garam dan gula Melaka serta asam keping. Setelah sesuai dan secukup rasa, bolehlah dimasukkan lada hijau. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Post a Comment