Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi
- 1 ekor ayam-dipotong kecil
- Garam secukup rasa
- Santan pekat setengah cawan
- Santan cair - 1 cawan
Bahan diblend kasar/ditumbuk
- 5 ulas bawang merah
- 8 tangkai cili hidup merah
- 15 tangkai cili padi hijau - ikut kepedasan masing2
- Setengah inci kunyit hidup
- Tumis minyak dengan bahan yang ditumbuk .
- Masukkan ayam, ubi kentang dan santan cair.
- Kacau dengan api perlahan smpai mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan santan pekat. Biarkan sehingga mendidih lagi sekali.
- Kemudian, masukkan pula tomato dan tabur daun kunyit.
- Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan air mengikut selera masing masing.
- Siap untuk dihidang.
Kredit: Mastura Mukhtar
Post a Comment